λιμάνι Καβάλας
29 Ιαν

ΤΑ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Έφτασε η ώρα των διακοπών σας! Ετοιμάσατε τις αποσκευές σας, κλείσατε την διαμονή σας σε ένα από τα υπέροχα ενοικιαζόμενα δωμάτια SunSetPeramos και πήρατε τον δρόμο για την Νέα Πέραμο Καβάλας. Από μεριάς μας σας εγγυόμαστε για μία όμορφη, άνετη και ήσυχη διαμονή στα πλήρως εξοπλισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια του SunSetPeramos, με όλα τα απαραίτητα για να μην σας λείψει τίποτα.

Το ίδιο σας εγγυόμαστε και για τον τόπο που διαλέξατε να κάνετε τις διακοπές σας. Η πόλη της Καβάλας έχει να σας προσφέρει πολλά και μάλιστα θα δείτε και πολλά. Σας περιμένουν πολλές δραστηριότητες που θα σας προσφέρουν όμορφες στιγμές και έντονες συγκινήσεις. Κάνοντας την βόλτα σας μέσα στην πόλη της Καβάλας θα πέσετε πάνω σε όμορφα κτήρια και αξιοθέατα, που πραγματικά θα πρέπει να επισκεφτείτε. Παρακάτω φτιάξαμε για εσάς έναν οδηγό με τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Καβάλας.

1. Καμάρες – Υδραγωγείο

Οι Καμάρες, όπως είναι γνωστό το Παλαιό Υδραγωγείο, είναι ένα καλά διατηρημένο υδραγωγείο στην πόλη της Καβάλας και ένα από τα χαρακτηριστικά της. Οι Καμάρες κατασκευάστηκαν για να γεφυρώσουν τη χερσόνησο της Παναγίας από τα απέναντι υψώματα και να την υδροδοτήσουν. Το νερό ξεκινούσε από την πηγή, που βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων και είναι γνωστή ως «Μάνα του Νερού» ή «Τρία Καραγάτσια» ή «Σούμπασι». Ακολουθούσε μία διαδρομή 6,5 χλμ, για να φτάσει τελικά στις Καμάρες και να υδροδοτήσει τη χερσόνησο της Παναγίας.Έτσι το νερό έφτανε στις δημόσιες δεξαμενές, στα λουτρά και στα ιδρύματα της παλιάς πόλης και έκανε τον οικισμό βιώσιμο.

Οι Καμάρες κτίστηκαν από τον Ιμπραήμ πασά, μεταξύ 1520 – 1530, την περίοδο ανασυγκρότησης της πόλης και αποτέλεσαν έργο ζωτικής σημασίας. Έχει μήκος 270 μέτρα και μέγιστο ύψος 25 μέτρα. Είναι κτισμένο από ντόπιο γρανίτη και πλίνθους. Πατά σε 18 ογκώδη μεσόβαθρα και φέρει διπλή και σε ορισμένα σημεία τριπλή σειρά επάλληλων τόξων.

Σήμερα, οι Καμάρες αποτελούν πλέον ένα αξιοθέατο της πόλης, διατηρώντας την ομορφιά τους, χαρακτηρίζοντας την πόλη και κάνοντας την γνωστή στο πανελλήνιο

2. Φρούριο Καβάλας

Κάστρο Καβάλας

Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας και σε ύψος περίπου 70 μ. ορθώνεται το φρούριο της πόλης το οποία κτίστηκε κατά την οθωμανική περίοδο. Το φρούριο ανοικοδομήθηκε στη θέση της βυζαντινής ακρόπολης, η οποία είχε καταστραφεί το 1391, όταν η Χριστούπολη κυριεύτηκε από τους Τούρκους μετά από πολιορκία. Το φρούριο καταλαμβάνει την κορυφή και τη βόρεια πλαγιά του λόφου, ενώ ο οχυρωμένος περίβολος χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα εγκάρσιο τείχος, στο οποίο βρίσκεται ενσωματωμένος ο κεντρικός πύργος.

Το μνημείο – άλλοτε αμυντικό οχυρό, διοικητικό κέντρο και τόπος εξορίας και φυλάκισης – προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης πόλης και αναλαμβάνει μια νέα λειτουργία, ως χώρος αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Τους καλοκαιρινούς μήνες, χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνοντας συναυλίες, θεατρικές ή χορευτικές παραστάσεις και ομαδικά παιδικά παιγνίδια, ενώ στη φυλακή και στο φυλάκιο φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει:

 • Τον κεντρικό κυκλικό πύργο, που αποτελούσε τον ύστατο χώρο άμυνας. Αξίζει να δει κανείς τη μοναδική θέα της πόλης της Καβάλας που προσφέρει η οροφή του.
 • Την αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων, που αργότερα μετατράπηκε σε φυλακή.
 • Το φυλάκιο, που ήταν χώρος κατάλληλος για καταλύματα αξιωματικών ή φρουράς.
 • Τη δεξαμενή νερού.

3. Ιμαρέτ

Ιμαρέτ Καβάλα

Περπατώντας στην παλιά πόλη της Καβάλας δεσπόζει το Ιμαρέτ. Κτίστηκε μεταξύ 1817-1821 αλλά πήρε την οριστική του μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα. Ιδρυτής του ο Μεχμέτ Αλή,γεννημένος στην Καβάλα, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να ευεργετήσει τη γενέτειρά με ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Μέχρι το 1902 λειτούργησε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο, καθώς η εκπαίδευση των μουσουλμάνων μέχρι το 1846 ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία.

Από τα τέλη του 1922 οι χώροι του Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση των προσφύγων. Αρκετές φτωχές οικογένειες διέμεναν εκεί επί δεκαετίες. Το 1967 διατάχθηκε η αποχώρηση των ενοίκων και το μνημείο σφραγίστηκε. Με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 1984 αναγνωρίστηκε ότι το Ιμαρέτ και “η οικία του Μεχμέτ Αλή” αποτελούν αιγυπτιακές ιδιοκτησίες και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διατήρηση και συντήρηση τους.

Το 2001 μέχρι και τις μέρες μας, παραχωρήθηκε από το αιγυπτιακό δημόσιο σε ιδιώτη για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και μετατροπή του σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

4. Οικία Μεχμέτ Αλή

Περπατώντας λίγο πιο πάνω από το Ιμαρέτ, θα συναντήσετε και το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, γνωστό και ως οικία του Μωχάμετ Άλη. Ένα πανέμορφο οικοδόμημα που χτίστηκε το 1720. Με εμβαδόν 330 τ.μ., ήταν το μεγαλύτερο σπίτι στην πόλη της Καβάλας εκείνη την εποχή. Παραμένει αναλλοίωτο από το πέρασμα του χρόνου και σώζεται μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Έχει δύο ορόφους, χαμάμ και δυνατότητα θέρμανσης. Βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να έχει πανοραμική θέα απ’ όλες τις πλευρές. Έχει έναν μεγάλο κήπο στον οποίο φυλάσσεται μέχρι και σήμερα κομμάτι από τον τάφο της μητέρας του Μεχμέτ Αλή. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν μουσείο και είναι ανοιχτό στους επισκέπτες για ξενάγηση στους χώρους του.

Στην πλατεία Μεχμέτ Αλή, θα δείτε και το άγαλμά του. Τον Μεχμέτ Αλή ως έφιππος στρατηλάτης. Το άγαλμα δώρισαν οι Έλληνες της Αιγύπτου στην πόλη της Καβάλας.

5. Μουσείο Καπνού – Καπναποθήκες

Η Καβάλα, λόγω της καλής σχέσης της γειτονικές περιοχές όπου καλλιεργoύνταν η εξαιρετική ποικιλία καπνού «μπασμάς» και του φυσικού λιμανιού, που είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων εμπορικών πλοίων, συγκεντρώνει στα μέσα του 19ου αιώνα την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής χερσονήσου.

Στην πόλη της Καβάλας καταγράφονται 262 συγκροτήματα καπναποθηκών. Οι περισσότερες από αυτές ήταν χτισμένες κατά μήκος της παραλιακής, προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά του καπνού στα πλοία. Οι καπναποθήκες είναι κτίρια-μάρτυρες της άρρηκτης σχέσης του καπνού με την πόλη.

Το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας, που ιδρύθηκε το 2003, αποτελεί ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την εμπορική κι αγροτική επεξεργασία του. Περιλαμβάνει αντικείμενα καλλιέργειας καπνού, μηχανήματα εμπορικής επεξεργασίας του, φωτογραφικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα, βιβλία σχετικά με τον καπνό, εκδόσεις Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, αρχείο Καπνεμπορικού Συλλόγου, ιδιωτικά έγγραφα, καπνικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, έπιπλα καπνεμπόρων κ.α.

6. Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Μουσείο Καβάλα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ιδρύθηκε το 1934. Από το 1964 στεγάζεται στο νέο κτίριο στην παραλία.Το θέμα του είναι η διαχρονική ιστορία της πόλης της Καβάλας. Στεγάζει προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές της Νεάπολης (παλιάς Καβάλας), της Αμφίπολης καθώς και από άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας.

Στο ισόγειο του κτιρίου η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην Νεάπολης, δηλαδή τη σημερινή συνοικίας Παναγία της Καβάλας.

Η δεύτερη αίθουσα είναι αφιερωμένη στις ανασκαφές της Αμφίπολης. Τα περισσότερα εκθέματα είναι δείγματα της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου και της ρωμαϊκής εποχής και προέρχονται από το νεκροταφείο της πόλης.

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αρχαιότητες από τη Γαληψό, την Οισύμη, την αρχαία Τόπειρο, τα Άβδηρα, τη Μεσημβρία και την αρχαία Τράγιλο, καθώς και από τους τάφους τύμβου στη Νικήσιανη του Παγγαίου.

Στην αυλή και στο αίθριο του μουσείου υπάρχουν επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, ανάγλυφες και ενεπίγραφες, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από διάφορες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή.

7. Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Ως η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας και διαθέτοντας ένα φυσικό λιμάνι, η Καβάλα δεν θα μπορούσε να μην έχει άρρηκτο δεσμό με την θάλασσα. Βασιζόμενοι λοιπόν στην τεράστια αυτή ναυτική ιστορία και παράδοση μια παρέα ατόμων ίδρυσαν το ναυτικό μουσείο, που αναδεικνύει όλη αυτή την ιστορία που έχει η Καβάλα με την θάλασσα.

Τι θα δείτε στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

 • Πίνακες λαϊκών Καβαλιωτών ζωγράφων με θέματα από τη θάλασσα και τη ζωή της
 • Μοντέλα πλοίων, πιστά αντίγραφα παλαιότερων καραβιών
 • Θαλασσινές φωτογραφίες
 • Όργανα ναυσιπλοΐας
 • Αντικείμενα από την αρματωσιά των καραβιών
 • Ημερολόγια καραβιών & ναυτικά φυλλάδια με μαρτυρίες περιπετειών των ναυτικών μας
 • Προϊόντα της θάλασσας.

8. Αρχαιολογικό Θέατρο Φίλιππων – Μουσείο

Λίγο έξω από την πόλη της Καβάλας βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων με το αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό μουσείο. Μέρος το οποίο δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε. Το εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων χτίστηκε γύρω στο 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης των Φιλίππων και απετέλεσε μέρος της μεταμόρφωσης των αρχαίων Κρηνίδων (τότε ονομασία των Φιλίππων) σε μεγάλη, σύγχρονη μακεδονική πόλη. Εξαιτίας των διαστάσεών του, κατατάσσεται στα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα αρχαία θέατρα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε τη δεκαετία του 1960, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Το κτίριο διαθέτει δύο ενότητες εκθεσιακών χώρων για τη μόνιμη παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης:

Ενότητα Α΄: Καταλαμβάνει ολόκληρο το ισόγειο και έχει εμβαδόν 380 τ.μ. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται αρχαιολογικό (επιγραφές, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα), ιστορικό και εποπτικό υλικό της πόλης των Φιλίππων και της περιοχής της από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Ενότητα Β΄: Καταλαμβάνει τον όροφο του κτιρίου με εμβαδόν 205 τ.μ. και σε αυτή παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη (επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά, αγγεία, νομίσματα) από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια της ακμής ως την συρρίκνωσή της στον 7ο μ.Χ. αιώνα και ως την οριστική ερήμωσή της μετά την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.

9. Απόστολος Παύλος – Βαπτιστήριον Λυδίας – Εγνατία οδός

Ο Απόστολος Παύλος σύμφωνα με ένα όραμα που είδε έγινε η αφορμή να έρθει και να κηρύξει για τον Χριστό στην Ευρώπη. Από την Τρωάδα, πέρασε μαζί με την ομάδα του στη Σαμοθράκη και από εκεί αποβιβάστηκε στη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) το χειμώνα του 49 στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το ψηφιδωτό μνημείο ‘Βήμα του Απ. Παύλου’. Από τη Νεάπολη πέρασε στους Φιλίππους , μέσω της παλιάς Εγνατίας Οδού κομμάτι της το οποίο σώνεται μέχρι και σήμερα. Το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου ακούει μεταξύ άλλων και μια γυναίκα, με το όνομα Λυδία. Η Λυδία αποφασίζει να βαπτιστεί στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη και γίνεται έτσι η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή στην ιστορία.

Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων βρίσκεται σήμερα και το σύγχρονο Βαπτιστήριον της Αγίας Λύδιας (1974) σχεδιασμένο σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του Οκταγώνου, ενώ στην παρακείμενη όχθη του ποταμού Ζυγάκτη βρίσκεται υπαίθριο βαπτιστήριον, όμοιο με εκείνα που σώζονται στις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές των Φιλίππων σε σχήμα σταυρού, μέσα στα ρέοντα νερά του ποταμού. Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, ανήμερα της μνήμης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελείται βάπτισμα ενηλίκων στον ποταμό Ζυγάκτη. Η παρουσία στο μυστήριο του βαπτίσματος συνιστά μία μοναδική πνευματική εμπειρία.

10. Παραλίες

Κατά την επίσκεψή μας στην πόλη της Καβάλας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις παραλίες της. Λουσμένη από την θάλασσα η πόλη έχει να σας προσφέρει μαγευτικές παραλίες με καταγάλανα νερά. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές να βρίσκονται και μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Οργανωμένες ή μη το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Αμμώδης παραλίες για οικογένειες, παραλίες με beach bar, αλλά και απόκρημνες βραχώδης παραλίες για τους πιο τολμηρούς. Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε την παραλία του περιγιαλίου, της ραψάνης, της καλαμίτσας, την ακτή Μπάτη και ακτή Τόσκα. Ή ακόμα μπορείτε να αναζητήσετε και παραλίες εκτός πόλης όπως την αλάνα της Ηρακλείτσας, τον Βρασίδα και τους αμμόλοφους στην Νέα Πέραμο, λίγο μόλις λεπτά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια SunSetPeramos βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από όλα αυτά τα μαγευτικά αξιοθέατα της πόλης. Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι το SunSetPeramos και η Νέα Πέραμος, βρίσκονται σε απόσταση 18χιλ. από την πόλη της Καβάλας. Ένα τέλειο μέρος για να γίνει η βάση των διακοπών σας συνδυάζοντας όλες αυτές τις εξορμήσεις.

Leave a Reply

ΕΣΠΑ