Γαστρονομία Καβάλα
21 Αυγ

Γαστρονομία και Οίνος στη Καβάλα

Η παράδωση στον τομέα της γαστρονομίας και στη παραγωγή οίνου στη Περιοχή της Καβάλας είναι πλούσια. Εάν μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια SunsetPeramos τότε τι καλύτερο από το να επιδωθείτε στον λεγόμενο γαστροοινοτουρισμό!

Τι παράγει ο Νομός Καβάλας;

 • Οπωροκηπευτικά και φρούτα, όπως σπαράγγια, ακτινίδια, ντομάτες, μύρτιλλα και πολλά ακόμη. Επίσης, σιτάρια, όσπρια (κυρίως φασόλια), καλαμπόκια και ρύζια.
 • Ψαρικά και όλων των ειδών τα θαλασσινά. Εκλεκτά μύδια από τις μυδοκαλλιέργειες της Κεραμωτής και μπλε καβούρια από το ιχθυοτροφείο της περιοχής.
 • Γύρω από το Παγγαίο όρος συγκεντρώνονται πολλά οινοποιεία, ενώ στο βουνό παράγονται αμύγδαλα, κάστανα και καρύδια.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

φαγητό Καβάλα

Η κουζίνα  της Καβάλας, συνδυάζει τις τοπικές μακεδονίτικες συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία.

Ως μια παραθαλάσσια πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, έχουν τον πρώτο λόγο. Άφθονα και ολόφρεσκα, προσφέρονται παντού και αποτελούν βασικό στοιχείο των μενού των εστιατορίων. Τα αλίπαστα, το σκουμπρί γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, το λιαστό χταπόδι,  ο αχνιστός βάτος (σαλάχι) και τα αχνιστά σκυλάκια (μικρά σκυλόψαρα). είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής. Μάλιστα, από το τέλος του καλοκαιριού -αρχή φθινοπώρου, σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσουμε το εξαιρετικό μπλε καβούρι, αλλά και το αβγοτάραχο, που ετοιμάζει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός της Κεραμωτής.

Αν όμως προτιμάτε κρεατικά και κυνήγι αναζητείστε ταβέρνες στα χωριά του ορεινού όγκου του Παγγαίου σε κοντινή απόσταση από τη Νέα Πέραμο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια SunsetPeramos. Ολόφρεσκα και ντόπια κρέατα και πουλερικά σας περιμένουν όπως σούβλες και ψητά της ώρας, γίδες βραστές και κατσικάκι, παϊδάκια και χοιρινά είναι μερικά από τα οποία μπορείτε να γευτείτε.

ΟΙΝΟΣ

Κρασί στη Καβάλα και οινοποιία

Περισσότερα από 20 οινοποιεία  στο νομό Καβάλας παράγουν κάποια από τα δημοφιλέστερα κρασιά στην Ελλάδα, ακόμα και του κόσμου, υπό τη σκέπη του Παγγαίου, όπου απλώνονται μεγάλες εκτάσεις εύφορης γης κι εκλεκτών αμπελώνων που δίνουν τους ξακουστούς οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Παγγαίο.

Η Θαλασσινή αύρα, ο άργιλος και ο ασβεστόλιθος στο χώμα του Παγγαίου όρους δημιουργούν το κατάλληλο μικροκλίμα στις εκάστοτε περιοχές τις Καβάλας, ιδανικό για να ευδοκιμήσουν ποικιλίες κρασιού όπως το Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sémillon, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ροδίτη, Ασύρτικο, Λημνιό.

Τι κρασί παράγεται στη Καβάλα

Τύποι οίνων ΠΓΕ: λευκός, ροζέ, ερυθρός – ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός.

Οι τύποι οίνων ΠΓΕ που παράγονται είναι :

 • Λευκός,
 • Ροζέ,
 • Ερυθρός – Ξηρός,
 • Ημίξηρος,
 • Ημίγλυκος,
 • Γλυκός

και φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε το εξαιρετικό τσίπουρο, που παράγεται από μικρούς αποσταγματοποιούς σε πολλά σημεία στο νομό Καβάλας.

Κυριότεροι αμπελώνες και οινοποιία στο νομό Καβάλας

σταφύλι καβάλα και ποικιλίες κρασιών

Παρακάτω θα αναφέρουμε τους κυριότερους αμπελώνες/οινοποιία που βρίσκονται στο νομό Καβάλας.

 • Κτήμα Βίβλια Χώρα
 • Λαλίκος Ορεινοί Αμπελώνες 
 • Κτήμα Χατζηγεωργίου
 • Κτήμα Πρωτόπαπα
 • Αμπελόεις
 • Οινοποιεία Συμεωνίδη

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά μικρότερα οινοποιία στην περιοχή της Καβάλας αλλά παραπάνω αναφέρονται τα κυριώτερα με πρωταγονιστικό ρόλο να παίζει αυτό του κτήματος Βιβλια Χώρα και των ορεινών αμπελώνων του Λαλίκου. Τα δύο αυτά οινοποιεία έχουν καταφέρει και έχουν κυριαρχήσει στον Ελλάδικό και όχι μόνο χώρο.

Πληροφορίες για τα Οινοποιία

Κτήμα Βίβλια Χώρα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 480 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος.

Πληροφορίες:  https://www.bibliachora.gr

Λαλίκος Ορεινοί Αμπελώνες 

Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος έχει στην ιδιοκτησία του μια εντυπωσιακή έκταση σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Παγγαίου, στα 750 μέτρα, φυτεμένη αποκλειστικά με γαλλικές ποικιλίες. Το καινούριο οινοποιείο της οικογενειακής επιχείρησης ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τον τρύγο του 2005 στην Παλαιά Καβάλα. Τα κρασιά που παράγει αυτό το οινοποιείο, έχουν χαρακτήρα τον οποίο εκφράζουν όχι μόνο λόγω των ιδιαιτεροτήτων των ποικιλιών Viognier, Grenache rouge, Gewurztraminer, Cabernet, Merlot, Muscat Blanc, Tannat, Syrah και Sauvignon, αλλά και χάρη στο ξεχωριστό terroir της περιοχής που καλλιεργούνται και φυσικά στη μαεστρία και το ταμπεραμέντο του οινοποιού.

Πληροφορίες : Παλαιά Καβάλα 65404 Καβάλα

Τηλ: +30 2510 836938

Fax: +30 2510 836938

Email: lalikosw@otenet.gr

Κτήμα Χατζηγεωργίου

Το κτήμα Χατζηγεωργίου ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50 από τον Βασίλειο Χατζηγεωργίου, πρωτοπόρο γεωργό και οραματιστή, ο οποίος πραγματοποιώντας ιδιωτικό αναδασμό συγκέντρωσε μία έννοια έκταση 185 στρεμμάτων στην περιοχή της Κάρυανης Καβάλας. Αξιοποιώντας το  δυναμικό της περιοχής για αμπελοκαλλιέργεια, δημιούργησε έναν από τους πρώτους συστηματικούς αμπελώνες με ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες.

Πληροφορίες : http://estatechatzigeorgiou.gr/

Κτήμα Πρωτόπαπα

Το οινοποιείο ‘Κτήμα Πρωτόπαπα’ βρίσκεται στην Κάριανη Καβάλας. Παράγει κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες εκτάσεως 300 στρεμμάτων στην περιοχή της Kάριανης, αλλά και από την αποκλειστική συνεργασία με την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους. Το οινοποιείο διαθέτει υπόγειες κάβες και κελάρια για την ωρίμανση και παλαίωση των κρασιών. H τοποθεσία των αμπελώνων είναι ορεινή, στην περιοχή του Παγγαίου όρους, με υψόμετρο 250 μέτρα και 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer, Τζωρτζίνα, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Syrah. Στο οινοποιείο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες.

Πληροφορίες: https://estate-protopapa.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

Αμπελόεις

Η αμπελόεις ξεκίνησε ουσιαστικά την πορεία της στον χώρο της οινοποιίας, το 2008, με την παρουσίαση των δυο λευκών κρασιών της Φωλιά και Συμφωνία, συμμετέχοντας σε εκθέσεις της χώρας μας: Οinotelia 2008, Διονύσεια 2009, Oenos 2009 όπου οι καταναλωτές αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια της εταιρείας. Ως νέα εταιρεία οι καινοτομίες δεν λείπουν από την φιλοσοφία μας, αφού είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί  το γυάλινο πώμα αντί φελλού.

Οι  ιδιόκτητες αμπελώνες της οικογένειας Τσιώλα καταλαμβάνουν έκταση 50.000 τ.μ. εως σήμερα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 400-500 μέτρων και εκτείνονται στις πλαγιές του όρους Σύμβολο. Το κτήριο του οινοποιείου καταλαμβάνει 3.600τμ και είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα στοχεύοντας στην ποιότητα και την μοναδικότητα των κρασιών.

Πληροφορίες : https://www.ampeloeis.gr

Οινοποιεία Συμεωνίδη

Η εταιρία SIMEONIDIS Winery, έχει δικούς της αμπελώνες, περίπου 70 στρεμμάτων και πάρα πολλούς συνεργαζόμενους αμπελώνες όλων σχεδόν των παραγωγών της περιοχής.

Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου και ειδικά στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καβάλας, στην περιοχή του όρους “Σύμβολο”, του οποίου οι νότιες πλαγιές καταλήγουν στη θάλασσα. Σε αυτές τις πλαγιές και σε υψόμετρο από 50-500 μέτρα, βρίσκονται οι αμπελώνες και οι αμπελώνες όλων των συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής.

Πληροφορίες : http://simeonidiswinery.gr

Γιορτές  γαστρονομίας στον νομό Καβάλας.

γιορτές γαστρονομίας στη Καβάλα
 • Γιορτή Πατάτας: κάθε 1η Κυριακή του Σεπτέμβρη στη Λεκάνη από το 1992, όπου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά με κύριο συστατικό την νόστιμη πατάτα., η οποία παράγεται από την δεκαετία του 1930.
 • Γιορτή σταφυλιού: Στο θέατρο του χωριού Ελαιοχωρίου κοντά στην Νέα Πέραμο, τέλη Αυγούστου. Διαρκεί 10 ημέρες με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον και στο εμπόριο με σκοπό την προβολή του σταφυλιού και των προϊόντων του που εξάγονται από αυτό.
 • Γιορτή Κάστανου: Στο Παλαιοχώρι Καβάλας, και διοργανώνεται από τον Δήμο Παγγαίου, κάθε Οκτώβρη στοχεύοντας στην προβολή του προϊόντος, προσφέρεται άφθονο κάστανο, κρασί και τσίπουρο στους επισκέπτες.
 • Γιορτή τσίπουρο: Στην Ν.Πέραμο στα τέλη Οκτώβρη με άφθονο τσίπουρο πολλές σαρδέλες και χταπόδι στα κάρβουνα, ελιές, τουρσί και άλλους μεζέδες του είδους προσφέρονταιστους επισκέπτες.
 • Γιορτή της Κτηνοτροφίας: Γίνεται τον Οκτώβρη στον Πλαταμώνα. Μαγειρεύονται πάνω από 600 κιλά κρέας γίδας σε μια υπέροχη σούπα, Στους δρόμους του χωριού στήνεται ένα πολύχρωμο παζάρι, όπου εκτός από την καθιερωμένη γίδα μπορείς να βρεις προϊόντα της περιοχής, κάστανα, κράνα, πατάτες, τυρί, κ.ά.

Μη Ξεχάσετε !

Φεύγοντας λοιπόν, μή ξεχάστε να πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας κουραμπιέδες από την Νέας Καρβάλης, καρυδάκι γλυκό και όλα τα γλυκά του κουταλιού από τη Θάσο, τσίπουρο και ούζο από τη Νέα Πέραμο, το Μυρτόφυτο, και αλίπαστα από την Καβάλα.

Σας περιμένουμε στο SunsetPeramos ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Νέα Πέραμο, Καβάλα έτσι ώστε να έχετε έναν υπέροχο χώρο για να ξεκινήσετε το γευστικό ταξίδι σας στο νομό Καβάλας.

Leave a Reply

ΕΣΠΑ